CRIMSON NEWS

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Τι θα ισχυριστεί η ΑΕΛ στις αίθουσες των Δικαστηρίων

 


Ο αγώνας της Κυριακής που δίνει η ΑΕΛ με την ΑΕΚ είναι κρίσιμος αγωνιστικά, όμως, στη λαρισινή ομάδα πιο κρίσιμες θεωρούνται οι δικαστικές μάχες για τον μη διεξαχθέντα αγώνα με τη Λαμία το περασμένο Σάββατο και αυτές θα γίνουν στον αθλητικό δικαστή αλλά και στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ.


Η ΑΕΛ αν κερδίσει μία από τις δύο μάχες τότε το παιχνίδι θα οριστεί εκ νέου.

Για τον αθλητικό δικαστή αναφερθήκαμε χθες στην ένσταση της ΑΕΛ, που στηρίζεται στη μη σωστή εφαρμογή του ΚΑΠ λόγω του ότι ο διαιτητής Κουτσιαύτης δεν δέχτηκε τα ανακληθέντα δελτία.

Ανεξάρτητα από την ένσταση αυτή χθες η ΑΕΛ κατέθεσε έφεση κατά της υπ’ αρ. 408/2021 απόφασης της Επιτροπής Ιδιότητας – Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών ΕΠΟ.

Το πρώτο που επικαλείται η ΑΕΛ είναι πως δεν είναι σύννομη έκδοση απόφασης και πως ήταν παράνομη η εκδίκαση της υπόθεσης ερήμην της λαρισινής ομάδας, κάτι το οποίο προβλέπεται από την αρμόδια επιτροπή της FIFA αλλά όχι από την ΕΠΟ. Επίσης κάνει αναφορά στο γεγονός ότι είχε πάρει βεβαίωση μη οφειλής για τις μεταγραφές, ενώ κάνει λόγο και για καταχρηστική συμπεριφορά της ΕΠΟ.

Συγκεκριμένα για τον δικονομικό κανονισμό που έχει θεσπιστεί από τη FIFA για ανάλογες θέσεις αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 2 και 6 του ΚΙΜΠ/ΕΠΟ η διαδικασία για την επίλυση των διαφορών που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ιδιότητας – Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών προσδιορίζεται ειδικότερα στον Δικονομικό Κανονισμό της ΕΠΟ, πλην όμως τέτοιος κανονισμός δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα για την εν λόγω Επιτροπή.

Τέτοιος όμως δικονομικός κανονισμός έχει θεσπιστεί από τη FIFA για την αντίστοιχη Επιτροπή Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών (Players’ Status Committee), ο οποίος πρέπει να εφαρμοστεί δεσμευτικά από την ΕΠΟ, και συγκεκριμένα στο άρθρο 5 παρ. 8 (Γενικές διαδικαστικές αρχές, General procedural principles) ορίζεται ότι, με την επιφύλαξη προβλέψεων περί του αντιθέτου [άρα πρέπει να υπάρχει ρητή πρόβλεψη περί του αντιθέτου], όλα τα μέρη στις διαδικασίες θα έχουν το δικαίωμα ακρόασης, το δικαίωμα να παρουσιάσουν αποδείξεις, το δικαίωμα εξέτασης των αποδείξεων που οδηγούν σε μια απόφαση, το δικαίωμα πρόσβασης στα αρχεία και το δικαίωμα σε μια αιτιολογημένη απόφαση («Subject to any provisions to the contrary, all parties in the proceedings shall be granted the right to be heard, the right to present evidence, the right for evidence leading to a decision to be inspected, the right to access files and the right to a motivated decision…»).

Επομένως, εκ της προβλέψεως αυτής, η οποία είναι δεσμευτική λόγω της ελλείψεως Δικονομικού Κανονισμού από την ΕΠΟ, μολονότι θα έπρεπε τέτοιος κανονισμός να έχει θεσπιστεί, προκύπτει ότι και στη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Ιδιότητας – Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών ισχύει το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης.

Είναι απορίας άξιον ότι, ενώ από τις 28.1.2021 ο εκτελεστικός γραμματέας γνώριζε τη σφράγιση της επιταγής και τυπικά θα έπρεπε να τη γνωρίζουν και οι υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας της ΕΠΟ Ιωάννης Θεοφίλου και Νικόλαος Κολιολιός, καθώς και ο ταμίας της ΕΠΟ Περικλής Λασκαράκης, ουδείς εξ αυτών μας ενημέρωσε γι’ αυτό το γεγονός, δοθέντος μάλιστα ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχε συμβεί σφράγιση των επιταγών μας, αφού τις αντικαθιστούσαμε διαθέτοντας μπλοκ επιταγών, ενώ αν είχε σφραγιστεί έστω και μία επιταγή μας δεν θα είχαμε πλέον μπλοκ επιταγών».


 


ΥΠΗΡΧΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΕΡΙ ΜΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟ

Στο ίδιο δικόγραφο η ΑΕΛ αναφέρει ότι είχε πάρει βεβαίωση μη οφειλής από την ΕΠΟ. Αναλυτικά: «Σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4 του Παραρτήματος Γ του ΚΙΜΠ/ΕΠΟ προβλέπεται πράγματι ότι για την ολοκλήρωση της εγγραφής ή μετεγγραφής επαγγελματία ποδοσφαιριστή στην ΕΠΟ απαιτείται μεταξύ άλλων να υποβληθεί εμπρόθεσμα στο πρωτόκολλο της ΕΠΟ βεβαίωση περί μη οφειλής της ΠΑΕ που επιθυμεί να αποκτήσει.

Εν προκειμένω, η εταιρεία μας στις 4.1.2021, προκειμένου να αποκτήσει τους προαναφερθέντες 10 ποδοσφαιριστές και να λάβει τα δελτία της αθλητικής τους ιδιότητας, εξέδωσε υπέρ της ΕΠΟ και παρέδωσε σε αυτή την υπ’ αρ. 000000272-1 επιταγή με ημερομηνία έκδοσης 19.1.2021 και ποσό 24.000€, δηλ. η επιταγή ήταν μεταχρονολογημένη. Η ΕΠΟ αποδέχθηκε ότι έγινε εξόφληση των οφειλών μας με μεταχρονολογημένη επιταγή. Την ίδια ημέρα, 4.1.2021, η ΕΠΟ (Τμήμα Μητρώου Δελτίων), εξαιτίας αυτής της συμφωνίας μας, δηλ. ότι εξοφλούμε με μεταχρονολογημένη επιταγή, χορήγησε βεβαίωση περί μη ληξιπρόθεσμης οφειλής της εταιρείας μας και με αυτήν εξεδόθησαν τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των ως άνω δέκα ποδοσφαιριστών».


 


ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΣΥΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τέλος, η ΑΕΛ κάνει ένσταση καταχρηστικής συμπεριφοράς της ΕΠΟ γιατί όπως αναφέρει: «Για πρώτη φορά στα χρονικά η ΕΠΟ προέβη σε σφράγιση μιας επιταγής μας από τις δεκάδες έως εκατοντάδες που της έχουμε παραδώσει μέχρι τώρα σε εξόφληση διαφόρων υποχρεώσεών μας προς αυτήν από διάφορες αιτίες και όχι μόνο για έκδοση δελτίων, και μάλιστα επέλεξε να το κάνει εν αγνοία μας και χωρίς καμία ενημέρωσή μας για την τακτοποίηση της οφειλής.

-Ταυτόχρονα η ΕΠΟ, εφόσον μας είχε χορηγήσει βεβαίωση περί μη οφειλής, δεν ανακάλεσε αυτήν τη βεβαίωση, αλλά συνέχισε να εκδίδει δελτία αθλητικής ιδιότητας ποδοσφαιριστών μας και μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε όλους τους νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές μας στους αγώνες με την ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος για το πρωτάθλημα (30.01.2021), όσο και με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Ελλάδος (03.02.2021).

-Ακολούθως η ΕΠΟ, διά του εκτελεστικού γραμματέα της, μας παρέπεμψε εν αγνοία μας και χωρίς καμία ενημέρωση -κλήση- πρόσκληση παροχής απόψεων στην Επιτροπή Ιδιότητας – Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών και δεν μας κάλεσε ούτε καν να παρασταθούμε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής».


 


Αναφορά στις σχέσεις μεταξύ Μελισσανίδη - Πανουργιά


Στην κατάθεση της έφεσης, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, κάνει αναφορά και στις σχέσεις του διοικητικού ηγέτη της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη και του ιδιοκτήτη της Λαμίας Πανουργιά Παπαϊωάννου. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ θα μπορούσε να έχει γίνει οποιασδήποτε άλλη ημέρα, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα έστω και εκ των υστέρων να εξοφλήσουμε την οφειλή και να επανεκδοθούν αμέσως τα δελτία, έγινε ημέρα Σάββατο 6.2.2021 εκτάκτως και στοχευμένα, ώστε να αποδεκατίσει την αποστολή της ομάδας μας λίγη ώρα πριν τον εκτός έδρας αγώνα μας με την ΠΑΕ ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ (της οποίας ο ιδιοκτήτης Πανουργιάς Παπαϊωάννου έχει αδελφικές φιλικές σχέσεις με τον διοικητικό ηγέτη της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη και γι’ αυτόν τον λόγο συνεχώς επίλεκτοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ με πολύ μεγάλα συμβόλαια δίδονται δανεικοί στην ΠΑΕ ΛΑΜΙΑ με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τον Μίλος Ντέλετιτς με συμβόλαιο 250 χιλ. ευρώ τον χρόνο, τον Σταύρο Βασιλαντωνόπουλο με συμβόλαιο 150 χιλ. ευρώ/χρόνο και τον Άνταμ Τζανετόπουλο με συμβόλαιο 100 χιλ. ευρώ/χρόνο)».


 


Του Σωτ. Κέλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου