CRIMSON NEWS

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν και οι προπονητές τερματοφυλάκων!

«Η ΠΑΕ……… ανακοινώνει την πρόσληψη του …… στην τεχνική ηγεσία για τα επόμενα δύο χρόνια» αναφέρει συνήθως η ανακοίνωση κάθε ομάδας για την επιλογή του προπονητή της. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρονται και τα ονόματα των συνεργατών του, σε κάποιες άλλες όχι. Όμως, πόσοι γνωρίζουν στη χώρα μας τη σημασία που έχει για ένα ποδοσφαιρικό τμήμα, η στελέχωση ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού προπονητικού επιτελείου; Σίγουρα, ελάχιστοι. Πόσοι θυμούνται τους γυμναστές και τους προπονητές τερματοφυλάκων; Όχι οι περισσότεροι. Και όμως... Στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης, ένας ικανός προπονητής πλαισιώνεται από εγνωσμένης αξίας συνεργάτες. Διότι ένα αξιόλογο τιμ "πίσω" από τον εκάστοτε προπονητή μερικές φορές είναι τόσο σημαντικό όσο και ο ίδιος ο κόουτς, ο οποίος επιλέγει τους συνεργάτες του. Ένα αθόρυβο, εργατικό και  αποτελεσματικό μέλος του προπονητικού επιτελείου της ΠΑΕ. Α.Ο.ΤΡΙΚΑΛΑ, υπήρξε ο Γιάννης Ζαλαώρας.

Η αρχή μιας επιτυχημένης πορείας

Η μέχρι στιγμής πορεία του Γιάννη Ζαλαώρα στο ποδόσφαιρο είναι μεγάλη και εκ του αποτελέσματος επιτυχημένη. Το ποδοσφαιρικό του «ταξίδι» έχει ως έναρξη το μακρινό 2009, όταν και ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία – πάντα σε επίπεδο τερματοφυλάκων – από την Ίκαρο Καλλιθέας.

Φυσικά όμως, η καριέρα του δεν σταμάτησε ποτέ εκεί, καθώς παρουσίαζε συνεχώς ανοδικές τάσεις, πάντα βασιζόμενη στην πολύ καλή δουλειά που έκανε και συνεχίζει να κάνει εντός γηπέδου με τους τερματοφύλακες.

Μετά τον Ίκαρο, ο Γιάννης Ζαλαώρας υπηρέτησε αρκετές ομάδες και συγκεκριμένα τις: Αετό Κορυδαλλού  το 2010, Προοδευτική το 2011, Φωκικό το 2012, Νίκη Βόλου το 2013(με την οποία ανέβηκε στην Super League), A.E.Λ-Λεβαδειακό το 2014, Λαμία και φέτος τελείωσε την season με την ομάδα των Τρικάλων. 

Γιάννη, θεωρείσαι από τους ανερχόμενους προπονητών τερματοφυλάκων  αλλά πώς προέκυψε η επιλογή σου για να ακολουθήσεις αυτή την καριέρα;

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Θεωρούμαι απλώς ένας άνθρωπος ο οποίος δουλεύει καθημερινά για να κάνει ό,τι καλύτερο. Και το λέω αυτό γιατί πολλά παιδιά, άλλοι προπονητές τερματοφυλάκων, τα τελευταία  χρόνια δουλεύουν σκληρά και παράγουν έργο. Απλώς τυχαίνει να μην έχουν την απαραίτητη προβολή. Όμως η σύγχρονη προπονητική πλέον μας καλεί να υπερβούμε τον περιορισμό της εμπειρικής γνώσης. Όταν ξεκίνησα ως προπονητής αυτό που με τράβηξε στον τερματοφύλακα είναι η ικανοποίηση της  βελτίωσης. Η θέση χρίζει τεράστιας σημασίας στον τρόπο που εξελίσσεται το άθλημα.

2.jpg

Ποια είναι η φιλοσοφία σου;

Σαν  προπονητής πρέπει να κάνεις τις επιλογές σου και να συνεχίσεις να βελτιώνεις τον εαυτό σου στο μέγιστο δυνατό. Στο επαγγελματικό επίπεδο δεν βρίσκεσαι τυχαία. Φτάνεις με κόπο και προσπάθεια. Όμως πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει, στον βαθμό που μας επιτρέπουν οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις να προσφέρουμε την γνώση. Η δική μου φιλοσοφία είναι ότι ο εξοπλισμός, τα γήπεδα ακόμα και οι ασκήσεις προπόνησης είναι απλά εργαλεία, που χρειάζονται τον προπονητή για να δώσουν αποτέλεσμα. Σε όλα τα επίπεδα, κάθε φορά.

Πως ζεις από κοντά τον Περικλή Αμανατίδη, δουλεύοντας μαζί του καθημερινά;

Με τον κόουτς η συνεργασία ξεκίνησε πριν από 4 μήνες ήταν με μια λέξη άψογη. Υπήρχε ταύτιση απόψεων όπως και με τα υπόλοιπα μέλη του team Μωύσιδη Σήφη, Θωμά Κυπαρρίση,  Ζήση Κατσαντώνη  οι οποίοι είναι καταπληκτικοί στην δουλειά τους. Πήρα πολλά πράγματα από αυτούς. Ο coach πρώτα από όλα είναι ένας νέος άνθρωπος. Είναι άνθρωπός του ποδοσφαίρου , όπως και όλα τα παιδιά που τον περιβάλλουν στο προπονητικό stuff. Προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε ότι καλύτερο στο γήπεδο και από εκεί και πέρα επειδή μιλάμε για επαγγελματικό επίπεδο, τα αποτελέσματα μας κρίνουν όλους.

Ένα γενικότερο σχόλιο για την φετινή πορεία της ομάδας;

Τα Τρίκαλα έκαναν έναν  καταπληκτικό δεύτερο γύρο παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο και κατά παραδοχή των αντιπάλων μας το καλύτερο στην κατηγορία. Είχαμε κατά μέσο όρο 15 τελικές προσπάθειες σε κάθε αγώνα. Σε ένα ολόκληρο γύρο, δεχθήκαμε 3 γκολ, βάλαμε 43 και αποδείξαμε ότι αντέχουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό. Αυτό αξίζει στην ομάδα μας, αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Η μεγαλύτερη αξία είναι η αναγνώριση από τους αντιπάλους μας στην κατηγορία. Αμφισβητήσαμε τις ομάδες πάνω από εμάς. Χωρίς να είσαι ειδικός καταλαβαίνεις ότι αν αυτή η ομάδα παραμείνει και αγκαλιαστεί με αγάπη και εμπιστοσύνη με ελάχιστες προσθήκες θα κάνει πρωταθλητισμό. Θα ζήσει μεγάλες στιγμές. Πιστεύω ότι κέρδισε  την εμπιστοσύνη του κόσμου και της πόλης. Μας αδικεί η πέμπτη θέση δυστυχώς όμως έτσι είναι τα πράγματα, η ζωή προχωράει.

 Τελικά υπάρχει μυστικό στη δουλειά σου και κρατάς τους τερματοφύλακες σε τόσο καλή κατάσταση;

«Μυστικά δεν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, όπως δεν υπάρχουν σε κανένα επάγγελμα. Αν κάποιος είναι αποφασισμένος να δουλέψει και όχι να κοροϊδεύει τότε θα υπάρχουν αποτελέσματα. Αν όμως δεν έχεις διάθεση να εργαστείς σκληρά για να παρουσιάσεις έργο τότε δε θα μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους. Είμαι ξεκάθαρος πάνω σε αυτό το θέμα».

Η «μαγική» λέξη λοιπόν για σένα είναι, δουλειά;

Βέβαια. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να σε βελτιώσει και να σε κρατήσει σε φόρμα.

Ποιος είναι ο  τομέας που δουλεύεις πιο πολύ;

Οι τερματοφύλακες κάνουν ειδική προπόνηση και όχι με την υπόλοιπη ομάδα. Στον γκολκίπερ πρέπει να δώσεις αλλού το βάρος και η προπόνηση να είναι συγκεκριμένη. Πρέπει να δουλέψεις στην ψυχολογία του για να νιώθει πάντα έτοιμος, αν δεν πετύχεις εκεί χάθηκε το παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να μην υπάρχει παρέμβαση στη δουλειά μου, να αποφασίζω εγώ για το πώς πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα. Αν κάνω καλά τη δουλειά μου θα φανεί στο γήπεδο. Το λάθος του τερματοφύλακα ή το ντεφορμάρισμα του, το καταλαβαίνουν όλοι σε ένα λεπτό. Νομίζω όμως ότι η δουλειά που κάνουμε με τους τερματοφύλακες φαίνεται στο γήπεδο.

Δεν  σε ενδιαφέρει η προβολή της δικής σου δουλειάς;

Κοίταξε, δεν μου αρέσει να δίνω συνεντεύξεις και να μιλώ εγώ για το δικό μου έργο. Οι δικές μου απαντήσεις νομίζω ότι φαίνονται στο γήπεδο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση για τη δουλειά μου, από το να βλέπω τον Αποστολίδη να έχει σταθερά ανοδική απόδοση σε όλο τον δεύτερο γύρο. Όταν λοιπόν βλέπω τον τερματοφύλακα να είναι σε φουλ φόρμα τότε η δουλειά μου πάει καλά, δεν είναι ανάγκη να διαφημιστώ. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα σε αυτό το θέμα. Δεν κοιτάς την προβολή που μπορεί να έχεις. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να δουλεύω καλά για να βοηθώ την ομάδα. Ξέρεις, έχω στο μυαλό μου ένα μόνο πράγμα, να μη μου πει κάποιος ποτέ ότι κοροϊδεύω με τη δουλειά μου. Γι’ αυτό είμαι κάθετος.

3.jpg

Υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους τερματοφύλακες της ομάδας, οι σχέσεις τους είναι σε καλό επίπεδο;

Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό και ίσως αυτό να είναι ένα στοιχείο που μας βοηθά όλους στη δουλειά μας. Οι τερματοφύλακες των ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ- ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΟΥΤΣΕΛΑΣ) έχουν άριστη σχέση μεταξύ τους και αυτό το λέω όχι γιατί έτσι πρέπει να περάσει προς τα έξω. Δίνουν το 100% σε κάθε προπόνηση όπως τους ζητάω. Είμαστε μια οικογένεια και έχουμε ξεκαθαρίσει πως όλοι δουλεύουμε για το καλό της ομάδας. Ο στόχος μας είναι ένας και υπάρχει προσήλωση σε αυτόν. Η ομάδα να έχει πάντα ετοιμοπόλεμους γκολκίπερ για να βοηθήσουν όποτε χρειαστεί. Ξέρεις οι τερματοφύλακες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στον προπονητή τους και να ξέρουν ότι αυτός είναι δίκαιος. Ότι δε δουλεύει για παράδειγμα περισσότερο με τον έναν και λιγότερο με τον άλλον. Αυτό άλλωστε θα ήταν τεράστιο λάθος κι εμείς τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά.».

Ποιους τερματοφύλακες ξεχώρισες  στην φετινή σεζόν;

Ο τερματοφύλακας κρίνεται από την διάρκεια. Μαζί με τον Αποστολίδη που όπως σας είπα έκανε αρκετά καλές εμφανίσεις νομίζω ότι ένα πολύ καλό πρόσωπο έδειξαν  ο Βαγγέλης Πίτκας και ο Τσενάμο της Λαμίας, ο Διούδης του Άρη  και ο Γιώργος Στρέζος του ΟΦΗ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πεις ποια είναι τα σχέδια σου για την επόμενη σεζόν ;


Αυτή την στιγμή προέχει να  ξεκουραστούμε και να ηρεμήσουμε .  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον  πρόεδρο μου Χρήστο Γιαλιά καθώς και τον προπονητή μου τον Περικλή Αμανατίδη για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου και την δυνατότητα να δείξω την δουλεία μου. Όλα θα πάρουν τον δρόμο τους με την βοήθεια του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου