CRIMSON NEWS

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Legend στα γήπεδα της Σκωτίας, πιστός στρατιώτης της Παρτιζάν!

Legend στα γήπεδα της Σκωτίας, πρώην παίκτης της ΑΕΚ και πιστός στρατιώτης της Παρτιζάν. Η ιστορία του νεοφερμένου τεχνικού της Λάρισας, η σχέση του με τον Ματιάσεβιτς στην Τσουκαρίτσκι και η πρώτη απόπειρα να εργαστεί ως κόουτς εκτός Σερβίας μέσα από το gazzetta.gr




Μέλος της χρυσής γενιάς του σερβικού ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 1987 επικρατώντας στα πέναλτι με 5-4 της Γερμανίας, ο Γκόρνταν Πέτριτς πραγματοποίησε μια αξιοζήλευτη καριέρα στην Παρτιζάν, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έπειτα από δύο σεζόν και 33 ματς με την ΟΦΚ Βελιγραδίου, έκανε το μεγάλο βήμα της καριέρας του στην Παρτιζάν όπου έμεινε για τέσσερις σεζόν καταγράφοντας 133 συμμετοχές και 10 γκολ. Από την Σερβία μετακόμισε στη Σκωτία και συγκεκριμένα στη Νταντί Γιουνάιτεντ, όπου την διετία 1993-95 φόρεσε τα χρώματα του συλλόγου 60 φορές σκοράροντας τρία τέρματα.



Ακολούθησαν τρία χρόνια στη Ρέιντζερς (1995/98), ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Κρίσταλ Πάλας, ΑΕΚ, Χάρτς, στην Παρτιζάν για δεύτερη φορά κλείνοντας σε ηλικία μόλις 33 ετών την καριέρα του στην Κίνα (Σιτζουάν Νταέ).

Το 2007, ο νεοφερμένος τεχνικός της Λάρισας, θήτευσε αρχικά ως γενικός γραμματέας και ακολούθως αντιπρόεδρος της Παρτζιάν, ενώ η προπονητική καριέρα του ξεκίνησε ουσιαστικά το 2013 από την Μπεζάνιγια. Έναν χρόνο αργότερα ανέλαβε την θέση του ασίσταντ στην Εθνική Σερβίας, ενώ πέρασε από τους πάγκους των Σίντελιτς, Ζέμουν, Τσουκαρίτσκι, Ραντ και Παρτιζάν (ως ασίσταντ).

Η συνεργασία του με την ομάδα του Βελιγραδίου έληξε τον περασμένο Μάρτιο, αφού ο 49χρονος τεχνικός αποφάσισε να παραιτηθεί ακολουθώντας τον Ζόραν Μίρκοβιτς.



«Λυπάμαι που έφυγε ο Πέτριτς, πρόσφερε στην ομάδα. Δεν θα μπορούσε να συνεχίσει ως ασίσταντ και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία που είχαμε. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος της Παρτιζάν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου, Μίλοραντ Βούτσελιτς.

Ο Πέτριτς το 2017, όταν είχε αναλάβει τον πάγκο της Ραντ είχε αναφερθεί στον πρωταρχικό στόχο του με τον σύλλογο. «Θέλω να μεταδώσω τις γνώσεις μου και την εμπειρία στους παίκτες μου προκειμένου να προοδεύω και εγώ ως προπονητής. Η δουλειά είναι το περιβάλλον όπου πρέπει να δίνεις το μάξιμουμ και να προχωράς. Τα αποτελέσματα θα δείξουν τι μπορώ να πετύχω».

Εκείνη την χρονιά μάλιστα ο προπονητής της Λάρισας απέκτησε και δίπλωμα προπονητή. «Είναι σημαντικό να πηγαίνω βήμα-βήμα στην καριέρα μου. Απέκτησα την άδεια προπονητή κάτι που αποτελούσε στόχο μου».



Έναν χρόνο νωρίτερα, έπειτα από εισήγηση του πρώην αθλητικού διευθυντή της ΑΕΚ, Βλάντιμιρ Ματιάσεβιτς προσελήφθη στην Τσουκαρίτσκι. Ο Ματιάσεβιτς μάλιστα χαρακτήρισε τον Πέτρις ως φιλόδοξο τεχνικό.

Αν μη τι άλλο η επταετία που πέρασε ο Σέρβος τεχνικός στην Σκωτία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ποδοσφαιρική του κουλτούρα.

«Θα έπαιζα το ίδιο καλά παντού. Η Σκωτία είναι Σκωτία. Εάν κάνεις σωστά το κομμάτι της δουλειάς που έχεις αναλάβει, αφομοιώσεις το βρετανικό σύστημα και δεν σκέφτεσαι άλλα πράγματα τότε δεν θα έχει πρόβλημα.



Μετά την προπόνηση και τους αγώνες έχεις το ελεύθερο να κάνεις ότι θέλεις, κάτι που δεν ισχύει σε κάποιες χώρες. Ήταν ενδιαφέρον το γεγονός πως είχαμε προπόνηση στις 10.30 και στη συνέχεια μπορούσαμε να αφιερωθούμε στην οικογένεια μας».

O παλαίμαχος Σέρβος μπακ την σεζόν 1998/99 αγωνίστηκε για μόλις έξι μήνες στην Κρίσταλ Πάλας καταφέρνοντας ωστόσο να πετύχει με μια «ρουκέτα» από τα 40 μέτρα ένα εκπληκτικό γκολ απέναντι στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Το καλοκαίρι του 1999 μεταπήδησε στην ΑΕΚ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Πέτριτς για τον τρόπο που αποκτήθηκε από την «Ένωση».



«Εκείνη την εποχή στον ΠΑΟΚ της ΑΕΚ βρισκόταν ο Τουμπάκοβιτς, ο οποίος με κάλεσε στην Αθήνα. Ήμουν ελεύθερος αφού η Κρίσταλ Πάλας είχε χρεοκοπήσει. Δεν καταφέραμε με την ΑΕΚ να βγούμε στο Champions League και τότε δέχθηκε πρόταση από την Χαρτς και επέστρεψα στη Σκωτία. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Κίνα όπου ολοκλήρωσα την καριέρα μου λόγω τραυματισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου